"Epl" preuzima "Soni"?

Bez autora
Oct 27 2010

Mediji i finansijski krugovi spekulišu da se američka tehnološka kompanija "Epl" sprema da preuzme japanski elektronski gigant "Soni". Firme nisu želele da komentarišu te spekulacije, iako je na tržištu akcija zabeležen najveći rast obima prometa akcija "Sonija", u poslednja tri meseca.Akcije "Sonija" juče su, u jednom trenutku, porasle tri odsto. Subotnja vest američkog finansijskog magazina Barons da "Epl" planira obimna ulaganja u preuzimanje neke firme pokrenula je spekulacije. Kao potencijalne kompanije u koje bi "Epl" mogao da investira pomenute su "Adob", "Soni" i "Dizni".

"Epl" preuzima "Soni"?Vest finansijskog magazina "Barons" da "Epl" planira ulaganja u preuzimanje neke kompanije, pokrenula spekulaciju o preuzimanju japanskog "Sonija". Stručnjaci smatraju da je takva akvizicija malo verovatna.

Mediji i finansijski krugovi spekulišu da se američka tehnološka kompanija "Epl" sprema da preuzme japanski elektronski gigant "Soni".

Firme nisu želele da komentarišu te spekulacije, iako je na tržištu akcija zabeležen najveći rast obima prometa akcija "Sonija", u poslednja tri meseca. Akcije "Sonija" juče su, u jednom trenutku, porasle tri odsto.

Subotnja vest američkog finansijskog magazina Barons da "Epl" planira obimna ulaganja u preuzimanje neke firme pokrenula je spekulacije. Kao potencijalne kompanije u koje bi "Epl" mogao da investira pomenute su "Adob", "Soni" i "Dizni", navela je agencija Rojters.

Odgovarajući na pitanje šta "Epl" namerava da uradi sa 51 milijardom dolara, prvi čovek kompanije Stiv Džobs, na sastanku sa analitičarima 18. oktobra, rekao je da kompanija u budućnosti vidi jednu ili više strateških prilika.

Pojedini analitičari ne veruju da takva akvizicija može da prođe. Stručnjaci tvrde da će, ukoliko "Epl" pokuša da kupi ceo "Soni", to predstavljati neprijateljsko preuzimanje koje u Japanu sigurno neće uspeti.

Stručnjaci smatraju da "Soni" sigurno neće hteti da se spoji sa američkim "Eplom", koji u saradnji sa "Guglom" radi protiv njega.

Akcije "Sonija" na berzi u Tokiju u utorak su ojačale 0,7 odsto, na 2.742 jena, a u jednom trenutku su skočile čak na 2.804 jena. Obim trgovanja dostigao je 17,6 miliona akcija, što je najviše od kraja jula.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik